Ekvador je država u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog oceana. Graniči na sjeveroistoku s Kolumbijom i na jugoistoku s Peruom.



Kroz teritoriju Ekvadora prolazi imaginarna linija ekvatora po kojoj je i dobio ime.Zbog ove specifičnosti,postoje samo dva godišnja doba: ljeto i zima. Ekvador je takođe poznat i po arhipelagu Galapagos koji se nalaze na oko 1000 km, od kontinentalne teritorije i pripadaju suverenitetu Ekvadora.



Glavni grad,politički i administrativni centar je San Francisko de Kito, dok je glavni industrijski,proizvođački i ekonomski centar, lučki grad Santijago de Guajakil. Ujedno je i grad sa najvećim brojem stanovnika i veoma razvijenim turizmom. U svijetu je grad poznat pod imenom „Biser Pacifika".



Ekvador se nalazi u zapadnom dijelu Južne Amerike, između Perua i Kolumbije. Ukupna površina Ekvadora je 283.560 km². Od toga je 276.840 km² kopnena površina, a 6.720 km² voda. Čuveno otočje Galápagos dio je Ekvadora.



Ekvador ima obalu na Tihom Oceanu u dužini od 2.237 km. S Kolumbijom graniči 590 km, a s Peruom 1.420 km. Planina Chimborazo je najviša planina u zemlji, visoka 6.267 m, dio Anda. Cotopaxi, najviši aktivni vulkan na svijetu, nalazi se u Ekvadoru.



Ekvador se dijeli na četri zemljopisna područja: otočje Galapagos, La Costa, La Sierra, i El Oriente. La costa na Špnajolskom znači obala, i nalazi se u zapadnom Ekvadoru. La sierra je središnji dio zemlje poznat po planinama, dok se u El Orienteu na istoku nalaze kišne šuma Amazone.



-->

Objavi komentar Blogger Disqus

 
Top