Još jedan muškarac koji tvrdi da je pastafarijanac i pripadnik Crkve Letećeg Špageti Čudovišta uspio je provesti svoju volju i dobiti osobnu iskaznicu za koju se fotografirao s cjedilom na glavi.


Njegovo je ime Lukas Novy i dolazi iz češkog Brna te tvrdi, baš kao i njegov prethodnik Austrijanac Niko Alm, koji je prije dvije godine vodio istu "borbu", da mu vjera nalaže da čitavo vrijeme nosi cjedilo za tjesteninu na glavi. Vlasti su zaključile da bi odbijanje njegova zahtjeva značilo kršenje zakona o jednakosti religija u Češkoj. Glasnogovornik u gradskoj vijećnici pojasnio je: "Njegov je zahtjev u skladu sa zakonima Češke u kojima pokrivalo za glavu može biti dozvoljeno na osobnim dokumentima ako su u pitanju religijski ili medicinski razlozi te pritom ne prekriva lice".

Kao što je spomenuto, Novy tvrdi da je pripadnik Crkve Letećeg Špageti Čudovišta, koja se pojavila u SAD-u kao parodija na organizirane religije. Fizičar Bobby Henderson 2005. godine napisao je pismo o "Letećem Špageti Čudovištu" u znak prosvjeda zbog odluke edukacijskog odbora u Kansasu da se paralelno s učenjem o evoluciji u javnim školama uvede i učenje o teoriji inteligentnog dizajna.

Na stranici ove religije stoji da im je jedina dogma - odbijanje dogmi. Članovi Crkve tvrde da je nevidljivi izvanzemaljac napravljen od špageta i mesnih okruglica stvorio svemir nakon što je "jako puno popio". Pastafarijanci slave svaki petak kao sveti dan i smatraju pirate "apsolutno božanstvenim bićima".









Objavi komentar Blogger Disqus

 
Top