Čudo od djeteta virtuoz za klavirom u dobi od pet godina

Uprkos tomu što se na internetu često pojavljuju snimke izrazito talentovane djece, neka od njih uistinu se izdvajaju od ostalih.



Među njima je i petogodišnji Jacob Velasquez s Floride koji već na klaviru svira Beethowenova i Mozartova djela te može novu sonatu "savladati" u jednom poslijepodnevu. I iako klavir svira tek nešto više od godine dana, već osvaja nagrade te je primljen i u Nacionalno udruženje muzičara.



A sve je počelo prije godinu dana kad je Jacobova mama Tina u kuhinji čula da iz dnevnog boravka dopire muzike, prvo misleći da klavir svira dječakov otac Willie: "Ali Willie je bio na poslu, a ja sam čula pjesmu koju je Willie svirao večer prije. Ušla sam u prostoriju i nisam mogla vjerovati da je to Jacob", ispričala je za Local 10.



Nedugo nakon što je naučio čitati note Jacob je u roku od tri nedjelje naučio Beethovenovu sonatu, a fotografsko mu pamćenje omogućava da jednom pogleda notni zapis pred sobom i već zna odsvirati kompoziciju napamet. Njemu treba jedan dan za ono što drugima trebaju mjeseci, tvrdi njegov učitelj klavira.



Za primanje u Nacionalno udruženje muzičara Jacob je trebao naučiti 10 kompozicija napamet: "Bio je nevjerovatan i ponovo premašio sva očekivanja", ispričao je njegov otac.








Objavi komentar Blogger Disqus

 
Top